Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo se v krizi směje a kdo „krvácí“?

Úroveň vyspělosti společnosti se pozná mj. podle toho, jak si dokáže poradit s krizovými situacemi, jak dokáže ochránit ohrožené a jak dokáže zabránit zneužití krize.

Říká se, že krize znamená také příležitost. Aktuální epidemická krize může být příležitostí pro jednotlivce i pro celou společnost, příležitostí přehodnotit dosavadní život a své priority, příležitostí obstát v krizové situaci a podílet se na jejím vyřešení. Může jít o příležitost k novému byznysu, aniž by došlo ke zneužití krize a nabourání morálních hodnot, které jsou v době krize křehčí než jindy. Může jít ale i o příležitost krizi zneužít a parazitovat na ní, o příležitost využít menší ostražitosti společnosti.

Nepochybně jsou lidé, kteří vyjdou z krize posíleni, lidé, kterých se krize dotkne zásadně negativně, a i lidé, kterých se krize nedotkne téměř vůbec. Každý jedinec i celá společnost by však měli obstát v jakémsi „testu“ solidarity, spravedlnosti a morálnosti, a to v tom smyslu, jak se každý v krizi sám choval i jak se k němu chovala společnost. Mělo by to zjednodušeně znamenat především to, že každý udělá v rámci svých možností v krizi alespoň něco navíc (minimálně dodržuje smysluplná a důvodná opaření), že krize nedopadne výhradně jen na určitou část obyvatel a že krizi nebude nikdo zneužívat ke svému prospěchu.  

Co se tu ale děje ve skutečnosti?  V hlavní roli jsou peníze. Podivná výběrová řízení přikrytá nouzovým stavem, nedostatečné či nespravedlivé kompenzace podnikatelům, nedůstojné odměny zdravotníkům, žádné odměny záchranářům, atd.  S naprostou arogancí vůči všem, kdo v krizi „krvácejí“, vyplatila ministryně financí svým úředníkům roční bonusy, což je výsměch jakékoli snaze o solidaritu a spravedlnost v době krize. Člověk si pak musí klást otázku, jestli je ta paní skutečně tak arogantní nebo tak hloupá … Stejnou otázku si totiž v průběhu krize kladu delší dobu, když ministryně dávala opakovaně ostentativně najevo, že se jí krize osobně netýká, když i přes úpěnlivé výzvy epidemiologů k minimalizaci veškerých kontaktů, předstupovala před lid s novým účesem a profesionálně upraveným zevnějškem, aniž by si vzala příklad z ostatních ministryň stávající vlády a alespoň trochu se snažila vypadat jako upachtěná žena z lidu …, což by jí bez účasti kadeřníka a jiných obdobných řemesel zřejmě nakonec nedalo ani moc práce.  

Musím ještě dodat, že i mimo krizi se ve veřejné správě dá rozumět nějakému drobnému osobnímu ohodnocení, ale už méně existenci statisícových bonusů (na rozdíl od komerční sféry, kde má odměňování logickou přímou vazbu zejména na ekonomické výsledky firem). Kvalitní práce by měla být samozřejmostí a za takovou kvalitní práci pak náleží zaměstnanci plat. Ve skutečnosti je však plat zřejmě jen za docházku, a pokud úředník odvede i nějakou práci (s příslušnou dávkou poslušnosti a loajality k nadřízenému), tak dostane pořádný bonus.  

Ministryně financí není bohužel ve svém odtržení od reality a přístupu k veřejným financím výjimkou, neboť celá společnost se postupem času v rámci posilujícího centrálního plánování proměnila a významná část i nejbohatších lidí bere přísun peněz z „eráru“ jako samozřejmost (zejména dotace a veřejné zakázky) a řada lidí ve veřejných funkcích získala pocit výjimečnosti a nedotknutelnosti. Podle sebe pak vybírají „své“ obchodní partnery (aktuálně s přispěním nouzového stavu), podle sebe dávají odměny „svým“ zaměstnanců, atd. atd. atd. Ze slov „veřejná služba“ už se stala pouhá vysmívaná fráze. Ostatně premiér má jako svou firmu celý stát …

Když vidím, jak bez zábran (a beztrestně) se někteří lidé u moci chovají a značné části společnosti to zjevně nevadí, skoro by se zdálo, že kdo si ze společného taky něco neurve, tak je za blbce a nelze si nevzpomenout na hořké normalizační vtipy typu „kdo nekrade, okrádá rodinu“. Je mi z toho smutno, stydno a taky mám trochu vztek.

Autor: Petr Holý | čtvrtek 18.3.2021 11:03 | karma článku: 25,61 | přečteno: 613x
  • Další články autora

Petr Holý

Alibistická vláda se chystá k další diskriminaci.

Vláda v demisi se zřejmě chystá rozhodnout o tom, že jako doklad o bezinfekčnosti na koronavirus nebude uznávat negativní testy, ale jen doklady o očkování a o prodělané nemoci (resp. pozitivním testu) v posledních 180 dnech.

17.11.2021 v 17:26 | Karma: 28,87 | Přečteno: 642x | Diskuse| Společnost

Petr Holý

Česko v područí nezákonných opatření (?)

Ministerstvo zdravotnictví řídí Českou republiku již několik týdnů zřejmě nezákonnými opatřeními k omezení obchodu, služeb a dalších aktivit, a hodlá v tom evidentně pokračovat.

1.5.2021 v 16:57 | Karma: 23,44 | Přečteno: 490x | Diskuse| Politika

Petr Holý

Ještě krátce k obvinění Ondřeje Kúdely z rasismu.

Jako existují třeba náboženští fanatici, tak existují i fanatici boje proti rasismu a nemá to nic společného se skutečným respektem a se sdílením skutečných hodnot.

15.4.2021 v 15:17 | Karma: 32,23 | Přečteno: 853x | Diskuse| Společnost

Petr Holý

Odtržení odborníků od reality

Epidemiolog Petr Smejkal a jeho spolupracovníci z Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) stálé nepochopili, že život není jen boj s epidemií.

13.4.2021 v 14:05 | Karma: 32,69 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Politika

Petr Holý

Příval covidových opatření

Mnoho lidí se v záplavě nových opatření a nařízení v době epidemie stalo nuceně dočasnými „právníky“, kteří se musí ze dne na den seznámit s novými právními předpisy a správně je vyložit.

8.4.2021 v 11:14 | Karma: 18,54 | Přečteno: 688x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1389x
Absolvoval Právnickou fakultu UK v Praze. Působí od roku 1998 jako advokát v Praze. Je spoluautorem několika publikací zabývajících se zejména autorským právem a mediálním právem.

Seznam rubrik